Na zaproszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Brójcach Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Obra – Warta zakupiło niezbędne materiały i przeprowadziło kolejne Warsztaty Serowarskie, należy podkreślić, że jednym z warunków organizacji szkolenia było 100 % zaszczepienie przeciw COVID-19 jego Uczestników i Uczestniczek w ramach akcji #SzczepimySię.

12 grudnia 2021, sobotnie popołudnie, w Sali wiejskiej w Brójcach (gmina Trzciel) o godzinie 15:00 rozpoczęło się kilkugodzinne szkolenie z technik serowarskich możliwych do wykorzystania w każdym domu.

Początek to oczywiście teoria dotycząca m. in. składu mleka, technik przetwarzania, używanych dodatków naturalnych, metod konserwacji, temperatur niezbędnych do uzyskania pożądanego efektu, czy też pielęgnacji sera. Dla uczestniczek i uczestników szkolenia nie będzie żadną tajemnicą produkcja kwaśnego mleka, twarogu, sera żółtego typu szwajcarskiego, Ricotty, czy też możliwych zastosowań serwatki. Wszyscy mieli możliwość samodzielnego przygotowania sera z mleka zakupionego prosto od gospodarza, w domu w ciągu najbliższych dni każdy będzie samodzielnie solił i pielęgnował ser według otrzymanej receptury. Na szkoleniu omówiono też zagadnienia związane z przedsiębiorczością w oparciu o produkcję serów wiejskich.

Szkolenie nie było by możliwe bez wsparcia Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, sklepu Serowar.pl oraz #WolontariatRybacki.

Zdjęcia dzięki uprzejmości KGW Brójce

Udostępnij