Klasa I Technikum Rybackiego zapoznaje się z jesiotrem

Uczniowie klasy I Technikum Rybackiego w Sierakowie wraz ze swoim instruktorem Panem Sebastianem Kozłowskim wzięli udział w jednodniowych praktykach w Gospodarstwie Rybackim Wąsosze znajdującym się w Gminie Ślesin w Powiecie konińskim. Młodzież nie bez przyczyny udała się do oddalonego od Sierakowa Wąsosza prawie 200km gdyż główną specyfiką produkcyjną gospodarstwa jest hodowla jesiotra, który na pojezierzu międzychodzko-sierakowskim nie znalazł swoich zwolenników. Wartym podkreślenia jest fakt, że gospodarstwo prowadzone jest już od kilku pokoleń przy czym aktualnie córka właścicieli Magdalena kontynuuje naukę w technikum rybackim w Sierakowie. Hodowla jesiotra odbywa się w wylęgarni, stawach foliowych oraz basenach żywicznych. Oprócz jesiotra w gospodarstwie produkuje się wylęg tołpygi, amura i suma. Delikatesem produkcji jest kawior z jesiotra sprzedawany w niewielkich słoiczkach. W oddalonych od Wąsosza 7km Gosławicach znajdują się stawy produkujące handlówkę jesiotra, amura, tołpygi suma i sandacza. Młodzież podczas wizyty w wylęgarni miała przyjemność uczestniczyć we wszystkich zabiegach manipulacyjnych związanych z przenoszeniem ryb oraz pozyskiwaniem ikry oraz mleczu od dorosłych osobników jesiotra. Dodatkowo uczniowie wzięli udział w zarybianiu stawu karpiem koi oraz karasiem kolorowym. Jednodniowy  wyjazd zakończył się ogromnym zadowoleniem młodzieży, która miała możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności w procesie produkcji gatunku cechującego się ogromnymi walorami smakowymi choć posiadającego wąską rzeszę zwolenników.

Z tego miejsca gratulujemy sierakowskiej szkole zaangażowania w proces edukacyjny młodzieży poprzez umożliwianie zdobycia wiedzy w każdej dziedzinie dotyczącej chowu i hodowli ryb w Polsce.

Uczniów 3 klas gimnazjum zapraszamy do zainteresowania się ofertą edukacyjną i stypendialną Technikum Rybackiego w Sierakowie: Przejdź do artykułu.