Na zaproszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Łomnicy Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Obra- Warta zakupiło niezbędne materiały i przeprowadziło Warsztaty Serowarskie.
4 lipca 2021, niedzielne popołudnie, w Sali wiejskiej w Łomnicy (gmina Zbąszyń) o godzinie 14:00 rozpoczęło się kilkugodzinne szkolenie z technik serowarskich możliwych do wykorzystania w każdym domu.
Początek to oczywiście teoria dotycząca m.in. składu mleka, technik przetwarzania, używanych dodatków naturalnych, metod konserwacji, temperatur niezbędnych do uzyskania pożądanego efektu, czy też pielęgnacji sera. Dla uczestniczek i uczestników szkolenia nie będzie żadną tajemnicą produkcja kwaśnego mleka, twarogu, sera żółtego typu szwajcarskiego, Ricotty, czy też możliwych zastosowań serwatki. Wszyscy mieli możliwość samodzielnego przygotowania sera z mleka zakupionego prosto od gospodarza, w domu w ciągu najbliższych dni każdy będzie samodzielnie solił i pielęgnował ser według otrzymanej receptury. Według decyzji Koła Gospodyń Wiejskich największy ser wkrótce trafi na licytację charytatywną dla Mai.
Na szkoleniu omówiono też zagadnienia związane z przedsiębiorczością w oparciu o produkcję serów wiejskich. Na pytanie: „Czy z 20 litrowej kanki mleka zakupionej za 40 zł można uzyskać dochód w wysokości 150 zł ?”, Gospodynie z Łomnicy znają już odpowiedź i wiedzą że z pewnością tak.
Spotkanie było okazją do prezentacji #ProgramuCzystePowietrze wdrażanego na terenie gminy Zbąszyń oraz Narodowego Programu Szczepień, co ważne większość biorących udział szkoleniu jest już zaszczepiona
Szkolenie nie było by możliwe bez wsparcia Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, sklepu Serowar.pl, oraz WolontariatRybacki
Zdjęcia dzięki uprzejmości portalu #zbaszyn.naszemiasto.pl