31 lipca i 1 sierpnia br. planowane jest zorganizowanie bezpłatnych warsztatów związanych z hodowlą gęsi oraz przygotowaniem przepysznych potraw domowych. Szkolenie jest całkowicie bezpłatne dla mieszkańców obszarów wiejskich.  Z uwagi na specyfikę projektu, w Regionie Obra – Warta zajęcia zostały skierowane do mieszkańców  gmin Chrzypsko Wielkie, Kwilcz, Miedzichowo, Międzychód, Sieraków i Zbąszyń. Osoby zainteresowane udziałem w projekcie spoza obszaru wsparcia prosimy również o wypełnienie formularza, spróbujemy zdobyć dodatkowe środki i zorganizować podobne zajęcia np. w Pszczewie i Międzyrzeczu. Zgłoszenie przyjmujemy do 24 lipca br.

Formularz zgłoszeniowy: Link do formularza elektronicznego

Program szkolenia (Początek godzina 10:00, zakończenie godzina 18:00).

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

  1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
  2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
  3. Warunki odchowu piskląt.
  4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut.

  1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
  2. Farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
  3. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

  1. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
  2. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
  3. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut.

  1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.
  2. Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

  1. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
  2. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja. Z wiadomych względów szkolenia mogą zostać odwołane, na co organizatorzy nie mają wpływu.